Składniki:
2 kg żeberek
0,5 kg kapusty kiszonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawa do żeberek
rozmayn świeży lub suszony
słodka papryka
pieprz cayenne
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i nacieramy żeberka. Żeberka oprószamy przyprawą do żeberek, pieprzem cayenne oraz słodką papryką.
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na rozgrzanej patelni obsmażamy żeberka na złoty kolor bez tłuszczu. Podsmażamy cebulę, dodajemy kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu, podlewamy odrobiną wody.
Dusimy kilka minut. Kapustę układamy w naczyniu żaroodpornym.Na kapuście układamy żeberka.
Pyszności, bardzo lubię takie żeberka :-)
OdpowiedzUsuńa kto nie lubi?! ;)
Usuń