Wczoraj przygotowałam dla nas obiad ze słodkim dodatkiem ananasa. Jak dla nas bomba smakowa na talerzu, mówię Wam;) Koniecznie spróbujcie. Delikatny kurczak w słodkim sosie śmietanowym, a swoją słodycz zawdzięcza ananasowi;)
Składniki dla 3-4 osób:
1 podwójna pierś kurczaka
1 puszka ananasa
300 ml śmietanki
sól
pieprz mielony
olej z pestek winogron do smażenia kurczaka
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Ananasa odsączamy z soku. Na rozgrzany olej wrzucamy kawałki kurczaka, smażyć przez kilka minut, następnie dodajemy ananasa i smażyć kolejne kilka minut. Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do połączenia smaków i lekkiego zagęszczenia sosu. Podajemy z kluskami śląskimi przesmażonymi na tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz