Dzień dobry!
Dzisiaj propozycja na obiad, przy którym należy wygospodarować sobie znacznie więcej czasu niż np.przy potrawce z kurczaka, ale smak tego oczekiwania wynagradza wszystko.
Zapraszam na wołowy gulasz na bazie warzyw - pychota!
Moje dania powstają z myślą o mojej jeszcze 3 osobowej rodzinie, czyli najmłodszym 3 letnim synku, który jak wiadomo je wiele rzeczy ale raczej tych delikatniejszych smakowo.
Dlatego ten gulasz nie zawiera wina - mmh aż poczułam zapach unoszący się nad garnkiem ze wspaniałym winnym gulaszem pisząc Wam ten przepis. Ten gulasz nie zawiera nawet mąki i śmietany - tak, tak jest tak samo gęsty i pyszny. Gotuję go po prostu z warzywami, które później miksuję. Spróbujcie koniecznie.
Dzisiaj propozycja na obiad, przy którym należy wygospodarować sobie znacznie więcej czasu niż np.przy potrawce z kurczaka, ale smak tego oczekiwania wynagradza wszystko.
Zapraszam na wołowy gulasz na bazie warzyw - pychota!
Moje dania powstają z myślą o mojej jeszcze 3 osobowej rodzinie, czyli najmłodszym 3 letnim synku, który jak wiadomo je wiele rzeczy ale raczej tych delikatniejszych smakowo.
Dlatego ten gulasz nie zawiera wina - mmh aż poczułam zapach unoszący się nad garnkiem ze wspaniałym winnym gulaszem pisząc Wam ten przepis. Ten gulasz nie zawiera nawet mąki i śmietany - tak, tak jest tak samo gęsty i pyszny. Gotuję go po prostu z warzywami, które później miksuję. Spróbujcie koniecznie.
500 gram wołowiny
1 marchewka
1 mała cebula
1 pietruszka
1 mały ziemniak
świeże zioła u mnie magi i natka pietruszki
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy w duże kawałki, obsmażamy na patelni z każdej strony na rumiano.
Przekładamy mięso do garnka, dodajemy liść, ziele, warzywa, zalewamy wodą, tak żeby mięso było przykryte. W między czasie sprawdzamy twardość mięsa, moje gotowało się ok 1 godziny, co jakiś czas podlewałam wodą. Jeśli mięso jest już miękkie lub prawie miękkie ;), wyjmujemy warzywa i miksujemy je na warzywny mus. Łączymy wszystko razem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Jeśli mamy za gęsty sos dolewamy wody i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Tak powstały warzywny gulasz nie lubi mąki, więc naprawdę nie ma potrzeby zaprawiania go mąką i śmietaną. Ten kto taki gotuje, przyzna mi rację, a jeśli ktoś nie próbował niech nadrabia zaległości.
Świetny patent na zagęszczenie gulaszu miksem warzyw. Pyszna ta Twoja obiadowa propozycja :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy taką wersję, bez użycia mąki. Duzo duzo zdrowsza i smaczniejsza ;)
UsuńWygląda bardzo smakowicie! Chętnie wypróbuje Twój przepis w przyszłości :)
OdpowiedzUsuńPolecam, daj znać jak ci smakowało ;)
UsuńOgóreczki do takiego gulaszu pasują wręcz idealnie :D
OdpowiedzUsuńBa! ogóreczki są pycha;)
Usuń