Zapraszam na kawałek przepysznego ciasta z gruszką. Mocno kakaowe z korzenną nutą, wilgotne i pyszne dzięki gruszkom. Przy okazji warto wspomnieć, że jest szybkie w przygotowaniu a nawet zrobimy go bez pomocy miksera.
W oryginale gruszki powinny pozostać na powierzchni ale moje zanurkowały w cieście.
Oryginalny przepis znajdziecie klikając tu ;).
Składniki:
250 g mąki pszennej
170 g cukru trzcinowego
2 jajka
130 ml kwaśniej śmietany 18 %
130 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 cm kawałek świeżego startego imbiru
1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
3 łyżeczki kakao
2 łyżki miodu
dodatkowo:
4 gruszki
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Na początek powinniśmy przygotować sobie 2 miski ;) W jednej łączymy mokre składniki
tj. jajka, olej, śmietanę, miód i imbir. Do mieszania używamy rózgi. W drugiej misce łączymy
suche składniki ciasta tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, soda, przyprawa do piernika, kakao. Mieszamy. A następnie składniki z obu misek łączymy ze sobą. Również za pomocą rózgi.
Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką, wlewamy ciasto.
Gruszki obieramy, dzielimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Zewnętrzną stronę gruszki możemy ponacinać. U mnie nie widać nacięcia dlatego że moje gruszki wybrały kąpiel w cieście
i się tam skryły. Połówki gruszek układamy na cieście ponacinaną częścią do góry.
Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach C. Oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz