Kolejna propozycja domowej wędliny, tym razem z indyka.
1 kg filetu z indyka
sól pieprz do smaku
sól, pieprz
majeranek
czosnek
żelatyna
woda
Przygotowanie:
Filek z indyka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na większe kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na noc do lodówki.
Mięso przekładamy do specjalnego worka, zawiązujemy szczelnie i zamykamy w szynkowarze.
Szynkowar wstawiamy do garnka z wodą i podgrzewamy do temperatury 90 stopni w tej temperaturze parzymy mięso przez 1,5 godziny, zmniejszamy ogień/ temperaturę
kuchenki. Woda nie może się gotować.
Gdy wędlina jest gotowa schładzamy szynkowar w zimnej wodzie i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Dopiero kiedy wędlina będzie mocno schłodzona wyjmujemy ją z szynkowara, zdejmujemy woreczek i kroimy w plastry.
Doskonały pomysł na domową i zdrową żywność. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńKolejny przydatny pomysł na przygotowanie zdrowej wędliny. :)
OdpowiedzUsuń