Tematem przewodnim na ten tydzień wypiekania były dyniowe wypieki w akcji
"Ciasto na niedzielę". Bardzo chciałam wziąć udział, ale...no właśnie ale mało czasu miałam
na pieczenie. Choroby u nas ciąg dalszy więc Jaśko pochłania cały mój czas i energię.
"Ciasto na niedzielę". Bardzo chciałam wziąć udział, ale...no właśnie ale mało czasu miałam
na pieczenie. Choroby u nas ciąg dalszy więc Jaśko pochłania cały mój czas i energię.
Rozmyślając o jakimś szybkim cieście, wymyśliłam sernik gotowany.
Szybki, prosty i smaczny zarazem.
W całym tym gotowaniu było jeszcze jedno ale, okazało się, że w domu mam tylko budyń czekoladowy i nawet nie mam mąki ziemniaczanej. Mój serniczek zamiast pomarańczowy
od dyni, wyszedł brązowy. No cóż, ważne że smaczny i że dyniowy.
Szybki, prosty i smaczny zarazem.
W całym tym gotowaniu było jeszcze jedno ale, okazało się, że w domu mam tylko budyń czekoladowy i nawet nie mam mąki ziemniaczanej. Mój serniczek zamiast pomarańczowy
od dyni, wyszedł brązowy. No cóż, ważne że smaczny i że dyniowy.
Składniki:
ok 600 gram sera u mnie zmielony z wiaderka o smaku waniliowym
2 duże jajka
100 g masła
1/2 szklanka cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 upieczona i zmiksowana mała dynia hokkaido
1 budyń czekoladowy
100 ml mleka
polewa:
100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
1 czubata łyżka masła
dodatkowo:
orzeszki arachidowe w karmelu
około 200 g herbatników lub innych ciastek
Przygotowanie:
W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy. Następnie dodajemy zmielony ser, wbijamy jajka, mieszamy i gotujemy. Dodajemy zmiksowaną masę dyniową. Ciągle gotujemy.
Budyń mieszamy z mlekiem i dodajemy do gorącego sernika - energicznie mieszając gotujemy do uzyskania konsystencji przypominającej gotowy budyń.
Formę np.tortownicę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy warstwę herbatników, wylewamy gorącą masę. Przykrywamy ciastkami.
polewa czekoladowa:
W miseczce zanurzonej we wrzątku rozpuszczamy masło i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy aby się rozpuściła i połączyła z masłem.
Wylewamy polewę na ciastka i dekorujemy orzeszkami arachidowymi.
Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin minimum 3-4.
Kuszący serniczek, improwizacja przyniosła smakowity efekt :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Edyto;)
UsuńCudowny serniczek, poproszę duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńZostał tylko malutki, moze być? ;-*
UsuńWow, ale boski! Myślę, że bardzo by mi smakował, szczególnie, że dynia z czekoladą brzmią intrygująco :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Bardzo dziękuję;)
UsuńNarobiłaś mi chęci na sernik :-) Dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńPiękny kolor sernika. Zjadła bym kawałeczek, żeby spróbować Twojego specjału z dynią. Dziękuję za wspólne dyniowe wypieki :)
OdpowiedzUsuń