Ile jest chrzanu w chrzanie - o tym przekonamy się robiąc chrzan w domu.
Praktycznie wszystkie chrzany dostępne w sprzedaży zawierają sporo innych
dodatków jak olej, błonnik, mleko w proszku itp a zamiast chrzanu rzepa. U nas chrzan
domowy spożywamy przez cały rok, jemy go do kanapek, kiełbasy, sosów.
Składniki:
- ciepła przegotowana woda
- 1 łyżka cukru
- ocet spirytusowy 10%
- 2 korzenie chrzanu
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier. Dodajemy ocet, mieszamy.
Roztwór w proporcji pół na pół.
Chrzan cieniutko obieramy, najlepiej obieraczką.
Ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach, powinna nam powstać taka papka. Do startego chrzanu dodajemy nasz roztwór, ilość w zależności od konsystencji chrzanu. Dolewamy tyle żeby aby nie był za suchy ale też nie wodnisty. Lepiej rozbić troszkę rzadszy ponieważ on jeszcze trochę naciągnie płynu. Mieszamy dokładnie łyżką. Przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy, przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz