W tej edycji Ciasta na niedzielę Asia miała przyjemność wybrać rodzaj wspólnego pieczenia. Postawiła na ciasto drożdżowe. Tematem przewodnim akcji jest Drożdżówka bogato nadziana.
Składniki na około 8 sztuk:
300 g mąki pszennej typ 650
15 g świeżych drożdży lub opakowanie suszonych
100 ml letniej wody
70 ml letniego mleka
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
farsz:
500 g kiszonej kapusty
200 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Mojej wystarczyło 30 minut. Następnie odcedzamy i studzimy. Chłodną kapustę siekamy.
Pieczarki i cebulę siekamy i podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieszamy dokładnie.
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej wody, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy na 15 minut aż zaczną pracować.
Do przesianej mąki dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 kawałków, które lekko rozciągamy. Nakładamy farsz i sklejamy ciasto. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Ponownie odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy 20 minut w 180°C, na złoty kolor.
Razem wypiekały: Asia z Grunt to przepis, Gosia z Marcepanowy Kącik, Dorota z EsmeraldaZeSmakiem, Marzena z Kulinarna Maniusia
Bardzo apetyczne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo, były naprawdę apetyczne;-)
UsuńBardzo smaczne wytrawne bułeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu ;-)
UsuńSuper pomysł :-) oj zjadłabym taką drożdżóweczkę ze smakiem :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko;-)
UsuńBuła superancko nadziana! Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu ;-)
UsuńDla mojej córki byłyby super.a ja też takimi nie pogardzę.Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo ;)
UsuńWglądają bardzo apetycznie chyba się skuszę, dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo ;)
UsuńMniam jak pysznie :) dziękuję za wspólne wypiekanie :) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo ;)
UsuńDziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo ;)
UsuńBardzo lubię kapuśniaczki. Robiłam z kapustą i pieczarkami kilka dni temu. Są wyśmienite. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo ;)
UsuńUwielbiam!!! Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńja też;-) Dziękuje bardzo ;)
Usuń