Składniki
2 litry bulionu warzywnego lub po prostu wody
300 gram czerwonej soczewicy
300 ml przecieru pomidorowego
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oliwy
sól,pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
słodka i ostra papryka
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju, wlewamy bulion warzywny. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, wsypujemy soczewicę, gotujemy do miękkości. Kilka minut przed końcem dodajemy koncentrat i przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem. Majeranek i oregano rozcieramy w dłoni, dodajemy do zupy.
Pyszna zupka. Bardzo lubię soczewicę wykorzystywać w pastach, zupach i pasztetach :-)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka. Bardzo lubię soczewicę wykorzystywać w pastach, zupach i pasztetach :-)
OdpowiedzUsuń