Płatki migdałowe można zastąpić pokruszonymi orzechami włoskimi tak ja u mnie, a dżem porzeczkowy - innym dżemem. Każda wersja jest pyszna.
Składniki na ciasto:
-500 g mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 szklanki cukru pudru
-200 g masła
-6 żółtek
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części.
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 szklanki cukru pudru
-200 g masła
-6 żółtek
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części.
Składniki na bezę:
-6 białek
-1,5 szklanki drobnego cukru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-6 białek
-1,5 szklanki drobnego cukru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier.. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy.
Dodatkowo:
-1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
-100 gram pokruszonych orzechów
Przygotowanie:
Dwie blachy o wymiarach 25x33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blachy. Ciasto smarujemy dżemem porzeczkowym. 1 słoik dżemu na 2 blaty. Następnie nakładamy masę bezową, po połowie na każdą część ciasta. Wierzch posypujemy pokruszonymi orzechami.
Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni przez ok. 35 minut. Studzimy placki.
Skłądniki na masę kremową:
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
Przygotowanie:
Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka z dodatkiem cukru, studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy schłodzony budyń i dalej miksujemy.
Gotowe placki przekładamy masą budyniową. Ciasto należy schłodzić w lodówce.
Narobiłaś mi smaku na to ciasto zapraszam na blog
OdpowiedzUsuń