Inspiracje na tą przepyszną owsiankę podkradliśmy z bloga Bez okruszka, na którym znajdziemy jeszcze wiele zdrowych bezglutenowych i często wegańskich przysmaków.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków jaglanych pełnoziarnistych
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1/2 banana
- kilka orzechów arachidowych
- garść borówek
- kilka gałązek porzeczek czerwonych
- 3 łyżki miodu z mniszka lekarskiego
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Do małego garnka wlewamy mleko, wsypujemy płatki i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut, często mieszając. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Przekładamy do miseczek. Borówki smażymy na patelni, dodajemy miód z mniszka, wodę i postawiamy na średnim ogniu. Gotujemy przez kilka minut, aż puszczą sok. Gotowe owoce przełóż na owsiankę i lekko wymieszaj. Na wierzch połóż więcej borówek, dodaj porzeczki, truskawki, banana i orzechy.
- 1/2 szklanki płatków jaglanych pełnoziarnistych
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1/2 banana
- kilka orzechów arachidowych
- garść borówek
- kilka gałązek porzeczek czerwonych
- 3 łyżki miodu z mniszka lekarskiego
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Do małego garnka wlewamy mleko, wsypujemy płatki i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut, często mieszając. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Przekładamy do miseczek. Borówki smażymy na patelni, dodajemy miód z mniszka, wodę i postawiamy na średnim ogniu. Gotujemy przez kilka minut, aż puszczą sok. Gotowe owoce przełóż na owsiankę i lekko wymieszaj. Na wierzch połóż więcej borówek, dodaj porzeczki, truskawki, banana i orzechy.
A wspólnie gotowały: Joanna z Grunt to przepis, Dorotka z Doowa, Aneta z Piekielnia kuchnia Anety, Danuta z Kocurkowa kuchnia Danuty i Marzena z Kulinarna Maniusia
Cudownie ją zrobiłaś. Dziękuje za wspólne śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń