Kolejny weekend i kolejne "Ciasto na niedziele" w facebookowej akcji. Co prawda u mnie w tym tygodniu było to ciasto na poniedziałek;)
Wspólnie z Szóste Niebo i Ewusiowe Smaki przygotowałyśmy błyskawiczne ciasto Kinder country.
Składniki:
350 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
250 g herbatników
2 białe czekolady
2 mleczne czekolady
3 szklanki prażonej pszenicy + garść na wierzch
Przygotowanie:
Białe czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy.
200 ml śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, miksujemy na wolnych obrotach dolewając powoli ostudzoną białą czekoladę. Wsypujemy prażoną pszenicę i mieszamy łyżką.
Następnie w kąpieli wodnej roztapiamy czekolady mleczne, studzimy. Pozostałą śmietanę (150ml) ubijamy na sztywno, dolewając ostudzoną mleczną czekoladę. Mieszamy do połączenia składników.
Wygląda pysznie, muszę kiedyś spróbować je zrobić :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję;) Ciasto jest bardzo, bardzo słodkie ale idealne na jesienna chandrę ;)
UsuńAleż super wygląda! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ja też zrobiłam dopiero wczoraj..dla mnie nie przypadło do smaku..dzięki za wspólne pichcenie.
OdpowiedzUsuńz chęcią skosztowałabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto. Uwielbiam kinder country, więc koniecznie muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńszybkie i efektowne, dziękuję za wspólne pieczenie! pozdrawiam Asa
OdpowiedzUsuńDziewczyny, gdzie znajdę pszenicę prażoną? W hipermarkecie będzie?
OdpowiedzUsuńW kaulandzie na wagę kupowałam. Porcja do tego ciasta kosztowała 1zl.
Usuń