Jest puszysty, delikatny, biszkoptowy. Co tu więcej mówić?
Sami spróbujcie;)
2 jajka w temperaturze pokojowej
1 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
ulubione owoce
jogurt
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Do plastikowej miski wbijamy białka jajek, żółtka odkładamy na bok.
Białka ubijamy sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dosypujemy powoli cukier,
dalej ubijając aż białka będą idealnie ubite. W tym momencie dodajemy żółtka
i miksujemy krótko tylko do połączenia się składników. W kolejnym etapie dodajemy
mąkę i powtarzamy krótkie miksowanie na małych obrotach
do otrzymania jednolitej masy.
Znam i często piekę :) Rzeczywiście bajecznie puszysty! Ja często go pochłaniam z domowym dżemem :)
OdpowiedzUsuńa ja do omletów przekonałam się j=niedawno, kiedys zjadłam jednego okropnego i skreśliłam ich na kilka dobrych lat;)
UsuńBardzo apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń;-*
Usuń