Jeśli jest coś, za co kochamy jesień, to z pewnością są to jej piękne kolory i pyszne smaki warzyw korzennych! Gdy cały świat skąpany jest w odcieniach żółci, pomarańczy i czerwieni,
i pomimo panujących chłodów na sercu robi się cieplej popijając czerwony barszczyk
czy rozgrzewający krem z dyni;)
1 dynia hokkaido
woda
1 pomarańcza
100 gram serka topionego
sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Dynię pokrojona w paski układamy na blaszce, obficie polewamy oliwą z oliwek,
pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15 minut.
Następnie dynię przekładamy do garnka,do gotującej się wody z przyprawami i majerankiem. Dodajemy również serek topiony i sok i skórkę z pomarańczy. Jeśli ser się już rozpuścił
przekładamy do blendera, dolewamy wody jeśli krem wychodzi za gęsty i miksujemy
do uzyskania gładkiej konsystencji.
Uwielbiam takie zupy :-)
OdpowiedzUsuń;* ja wgl uwielbiam zupy;)
UsuńWszystko dzięki pieczonej dyni;)
OdpowiedzUsuń